Educatie programma voor SETUP

 

"The best way to create value in the 21st century, is to connect creativity to technology."

Op het Globe college in Utrecht is het project Next Culture aan de gang, een samenwerking tussen school, SETUP mediaRotslab en diverse andere kennispartners.

Omdat jongeren een toekomst tegemoet gaan waarin technologie hen met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden zal confronteren, hebben zij een reflectieve, kritische en creatieve houding ten opzichte van technologie nodig. Dit project is gebaseerd op de overtuiging dat zij hiervoor op school de basis leggen.

Het Next Culture Lab is de plek waar het plaatsvindt. Midden in de school is een Mongoolse yurt opgebouwd, waarin de leerlingen naar hartelust met technologie kunnen experimenteren.

8.4 IMG_5194-e1527149137959-1.jpg

Ook de leerkrachten van het Globe hebben een belangrijke rol in dit project. Zij co-creëren het lesprogramma. Zo sluit het aan bij de behoeften van de leerlingen, en kunnen de leerkrachten ook in de uitvoering een actieve rol krijgen. Natuurlijk krijgen zij zelf ook workshops, om hun eigen technologische vaardigheden te ontwikkelen. 

Het Cultuurknooppunt ondersteunt SETUP bij de educatie ontwikkeling. We maken lessen in twee programma lijnen: "Cultuur en Maatschappij" en “Cultuur en Identiteit”. We gaan op zoek naar de grens tussen echt en on-echt, we maken simulaties, onderzoeken de valkuilen van algoritmen en maken zelf machines die zich als mens voordoen. We maken en programmeren een sprekend masker, en monteren deze op een robot lichaam.

Experiment, onderzoek en leren door te dóen staan centraal.

De yurt zelf levert in ieder geval al veel inspiratie!

Lees hier meer over het traject, in een artikel van SETUP.

8.1 Identiteit ontwerpen digitale media.png
next-culture-01.jpg

Next Culture wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, als onderdeel van de subsidieregeling "versterking cultuureducatie in het VMBO". Hiermee onderstrepen zij het belang van creativiteit en innovatieve manieren van leren, juist op het VMBO.