Operation Education brengt bewegingen samen

 

Het eerste deel van de carrière van Claire Boonstra is niet de minste. Na omhoog geklommen te zijn binnen bedrijven als KPN en Unilever, startte zij het bedrijf Layar, inmiddels wereldleider in augmented reality applicaties. In 2012 verliet zij Layar om aan een nieuwe missie binnen het onderwijs te beginnen. Dat toont moed en oprechte toewijding.

Tijdens haar presentatie op TedX Amsterdam vertelde ze over haar missie. Het ontroert haar zichtbaar, omdat ze op dat moment aan het begin staat van een gigantische onderneming en de dag ervoor aan haar team bij Layar haar vertrek aankondigde. 

Haar missie: onderwijs met aandacht voor verschillen en aandacht voor talenten. Onderwijs dat de leraar de regie over het onderwijsprogramma teruggeeft, en uitdaagt om goed te kijken naar elk individueel kind. Niet alle kinderen langs de zelfde lat leggen, maar elk kind tot volle bloei laten komen. 

Deze missie zou uitgroeien tot Operation Education, en veel gelijkgezinden samenbrengen.

Vandaag gaf Claire een presentatie tijdens de studiedag van scholenvereniging PCOU, op de Marnix Academie in Utrecht. Na afloop ontstond een gesprek met de mensen in de zaal. Een van de leerkrachten verwoordde een frustratie die veel voorkomt: "Ik wil heel graag breder onderwijs bieden, maar ik zie problemen." Vervolgens zijn er inderdaad 100.000 redenen te bedenken waarom dat moeilijk is, en misschien onmogelijk lijkt. Claire's antwoord hierop was echter pertinent: doe het toch maar gewoon. Ga uit van je eigen talenten als leerkracht, en ga op zoek naar die van de kinderen in je klas. En laat andere zaken soms liggen. Die zijn minder belangrijk. 

Natuurlijk geeft dat wrijving. Zo ook vandaag in de collegezaal. Maar wrijving geeft glans.

 
Claire Paulich