31 mei Creatief met technologie op het Globe college

“The best way to create value in the 21st century, is to connect creativity to technology.”

Op het Globe college in Utrecht is het project Next Culture aan de gang, een samenwerking tussen school, SETUP media, Rotslab en diverse andere kennispartners.

Omdat jongeren een toekomst tegemoet gaan waarin technologie hen met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden zal confronteren, hebben zij een reflectieve, kritische en creatieve houding ten opzichte van technologie nodig. Dit project is gebaseerd op de overtuiging dat zij hiervoor op school de basis leggen.

Het Next Culture Lab is de plek waar het plaatsvindt. Midden in de school is een Mongoolse yurt opgebouwd, waarin de leerlingen naar hartelust met technologie kunnen gaan experimenteren.

Ook de leerkrachten van het Globe hebben een belangrijke rol in dit project. Zij ontwerpen het lesprogramma, samen met de makers. Zo sluit het aan bij de behoeften van de leerlingen, en kunnen de leerkrachten ook in de uitvoering een actieve rol krijgen. Natuurlijk krijgen zij zelf ook workshops, om hun eigen technologische vaardigheden te ontwikkelen. 

Het Cultuurknooppunt ontwerpt de educatie in dit project, in nauwe samenwerking met de creatief partners. We ontwikkelen op dit moment de lessen voor de programmalijn “Cultuur en Maatschappij”. Het wordt een programma vol onderwerpen als “de grens tussen echt en ‘on-echt’, simulaties, de functie en valkuilen van algoritmen en machines die zich als mens voordoen. Experiment en onderzoek zal centraal staan.

De yurt zelf levert in ieder geval genoeg inspiratie!

 

Next Culture wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, als onderdeel van de subsidieregeling “versterking cultuureducatie in het VMBO”.

Directeur Jan Jaap Knol schreef onlangs een artikel over het project op het Globe, over het belang van creativiteit en innovatieve manieren van leren, juist op het VMBO.

 

BewarenBewaren

SaveSave